Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

This NASA/ESA Hubble Space Telescope image of the cluster Westerlund 2 and its surroundings has been released to celebrate Hubble’s 25th year in orbit and a quarter of a century of new discoveries, stunning images and outstanding science. The image’s central region, containing the star cluster, blends visible-light data taken by the Advanced Camera for Surveys and near-infrared exposures taken by the Wide Field Camera 3. The surrounding region is composed of visible-light observations taken by the Advanced Camera for Surveys.

ZnC – Od prvih galaksij do temne snovi: Življenjepis našega vesolja


videolectures

Dogodek v sodelovanju z ZRC SAZU

Lokacija: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Ljudje smo se od nekdaj spraševali, od kod smo in kam gremo. V tem pogovoru bomo razkrili, kako astronomi vidimo začetke nastanka galaksij in kako preučujemo lastnosti temne snovi, ki močno vpliva na razvoj našega Vesolja.

Blog: Draga temna snov

 

 

portret_bradac

Prof. dr. Maruša Bradač je diplomirala na FMF UL, zdaj pa je profesorica fizike na Univerzi Kalifornije v Davisu, kjer se ukvarja s preučevanjem temne snovi in prvih galaksij. Vodi mednarodno raziskovalno skupino, ki je l. 2016 odkrila najtemnejšo znano galaksijo, l. 2017 pa eno najstarejših galaksij MACS1423-z7p64. Njena najljubša orodja so teleskopi v Vesolju (Hubble in Spitzer) in na Zemlji (Keck na Havajih). Rada ima smučanje, deskanje in gorsko kolesarjenje, nadvse rada pa tudi uči in vodi bistro mladino, ki jo vznemirja svet.