Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

Promocija znanosti


Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu (ZnC)

ZnC_web_banner

 

 

 

Projekt Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu je namenjen promociji slovenske znanosti s ciljem izboljšati njeno prepoznavnost in ugled v javnosti. V seriji poljudnoznanstvenih predavanj, ki se odvijajo zvečer na javnih mestih – galeriji, kavarni, na trgu,  predstavlja tematike, s katerimi se ukvarjajo slovenski raziskovalci, in rezultate, ki nudijo oporo gospodarstvu in nas uvrščajo med razvite države.

Projekt je bil (spomladi 2013) zasnovan kot odgovor znanstvene sfere na aktualna družbena dogajanja. V sklopu odzivov slovenske javnosti na krčenje sredstev na različnih področjih je bila znanstvena sfera ena tistih, ki so jo pozivi k uličnim protestom spodbudili k razmišljanju v proaktivni smeri in samokritičnemu razmišljanju o vlogi in ugledu znanosti v Sloveniji.

V polurnih predavanjih vabljeni slovenski raziskovalci na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke na aktualnih področjih znanosti, pomembnih za dvig kvalitete življenja in blagostanja družbe. Predavanja moderirajo vabljeni novinarji, sledi pogovor s publiko. Predavanja so snemana in objavljena na Videolectures.

Druge dejavnosti v sklopu Znanost na cesti:

Projekt izvaja ekipa Znanost na cesti, vodja projekta je Saša Novak Krmpotič.

Projekt so finančno podprli Agencija za raziskovalno dejavnost, Ustna medicina in Fakulteta za matematiko in fiziko, UL.