Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

ZmK – Pomen branja in pisanja


 

doc. dr. Tina Bregant, dr. med., spec. pediatrije, spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine, CIRIUS in ZD Kamnik in prof. dr. Sonja Pečjak, Filozofska fakulteta, UL
moderatorka: Renata Dacinger, RTV Slovenija

15. november 2018 ob 18h

Knjigarna Konzorcij, Ljubljana

Vsa živa bitja med seboj komunicirajo, le človek pa je razvil tudi pisanje in branje. Naši možgani so stari okoli 40. 000 let. Ljudje pa pišemo in beremo šele okoli 5400 let, zato v možganih nimamo centra za pisanje in branje. Pri obeh dejavnostih zato uigrano sodeluje več predelov možganov. Še vedno pa petina ljudi na svetu ne zna pisati in brati. Kakšen pomen ima za nas pisanje in branje, kako se oboje spreminja z novimi tehnologijami in kako bomo pisali in brali čez nekaj let?

 

Doc. dr. Tina Bregant je zdravnica, dvojna specialistka: pediatrije ter fizikalne in rehabilitacijske medicine, z doktoratom iz nevropediatrije. Zaposlena je v CIRIUS in ZD Kamnik; predava pa na Pedagoški in Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani ter na Fakulteti za zdravstvene vede Angele Boškin na Jesenicah.

 

 

 

 

 


 

 

sonja-pecjak

Prof. dr. Sonja Pečjak je profesorica na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja s psihologijo branja, z značilnostmi začetnega opismenjevanja, funkcionalnega branja in s programi intenzifikacije bralnih sposobnosti.