Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

ZmK – Bliskovit razvoj cepiv proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2


izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm., Fakulteta za farmacijo, UL
moderatorka: Maja Ratej, Val 2020

20. oktober 2020 ob 19h

Mestna knjižnica KranjVirusne bolezni spremljajo človeštvo od pradavnine. Z nekaterimi, kot so prehladna obolenja in sezonska gripa, smo se navadili živeti, druge (npr. otroško paralizo in črne koze) smo uspešno zamejili ali celo povsem izkoreninili s sistematičnim cepljenjem. Občasno v človeško populacijo iz živalskih rezervoarjev zaide nova vrsta virusa, s katerim se naš imunski sistem še ni srečal, zato se ta zelo uspešno širi. Zadnji tak primer, ki trenutno hromi naša življenja, je SARS-CoV-2, povzročitelj pandemije koronavirusne bolezni 19 (covid-19).

Izkušnje iz preteklosti kažejo, da je cepljenje daleč najučinkovitejši način za preprečevanje virusnih bolezni. Tudi za omejitev pandemije covid-19 medicinska znanost največ upanja polaga v cepivo. Predstavljen bo splošen potek razvoja in odobritve cepiv ter inovativne rešitve, na katerih slonijo kandidatna cepiva proti virusu SARS-CoV-2. Spregovorili bomo tudi o tem, ali je mogoče do učinkovitega in varnega cepiva  priti že v manj kot letu dni od identifikacije povzročitelja bolezni.

Dr. Tomaž Bratkovič je predavatelj na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani in predstojnik Katedre za farmacevtsko biologijo. Strokovno in raziskovalno deluje na področju farmacevtske biotehnologije, razmeroma mlade vede, ki se ukvarja z razvojem in vrednotenjem bioloških zdravil. Med leti 2011 in 2016 je bil član Ekspertne skupine 6 (biološke učinkovine) pri Evropski farmakopeji (Evropski direktorat za kakovost zdravil).