Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

ZmK – Sledenje v dobi nezaupanja


Lenart J. Kučić in Matjaž Ropret
1. september 2020 ob 19h vrt gradu Khislstein*

v sodelovanju z Mestno knjižnjica Kranj

Mobilne aplikacije za sledenje stikom so eden izmed možnih ukrepov za zajezitev nalezljivih bolezni. Vendar lahko pomenijo tudi velik poseg v zasebnost posameznikov, zato jih je treba uvajati previdno, strokovno in transparentno. Za uspeh aplikacije pa morajo državljani zaupati celotnemu procesu: kako je napisana aplikacija, katere ustanove bodo uporabljale zbrane podatke in kakšna politika jo je predlagala. O temi bosta govorila novinarja Lenart J. Kučić in Matjaž Ropret.

Dogodek bo na vrtu gradu Khislstein v sklopu prireditev, ki se odvijajo pod skupnim naslovom Torkov kulturni vdih. Obisk dogodka je brezplačen, vendar je število obiskovalcev omejeno zaradi varnostnih ukrepov. Brezplačno vstopnico si zagotovite v Kranjski hiši ali uro pred dogodkom na prireditvenem prostoru. Vstopnice je mogoče tudi rezervirati na telefonski številki Zavoda za turizem in kulturo Kranj 04 238 04 50.

Lenart J. Kučić je novinar neodvisnega in neprofitnega medija podcrto.si, predavatelj in voditelj podkastov na mreži Marsowci ter sourednik spletne revije Disenz. Deset let je bil novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela.


Matjaž Ropret že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani.