Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

Opazovanje črnih lukenj v vesolju


prof. dr. Tomaž Zwitter, Fakulteta za matematiko in fiziko, UL

23. oktober 2019 ob 19h

Mestna knjižnjica Kranj

Možnost obstoja črnih lukenj, iz katerih zaradi velike mase, zbrane na majhnem prostoru, ne more uiti niti svetloba, se je izkazala kot logična, čeprav nepričakovana posledica Einsteinove splošne teorije relativnosti. Da res obstajajo, smo prepričani že dolgo, saj le z njihovim obstojem lahko razložimo temne objekte, v katerih je nekajkrat več snovi kot v našem Soncu. Še mnogo masivnejše črne luknje domujejo v središčih aktivnih galaksij, preko gravitacijskih valov smo zaznali celo trk črnih lukenj.
Seveda pa bo prof. dr. Tomaž Zwitter v predavanju razložili tudi, kako so naredili nedavno objavljeno prvo sliko neposredne okolice črne luknje, ki je doslej najpodrobnejša slika kakšnega makroskopskega telesa.

Prof. dr. Tomaž Zwitter uči astronomske predmete na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Raziskovalno ga zanima predvsem fizika naše Galaksije in njenih tudi neobičajnih zvezd. Je del mednarodnih kolaboracij Gaia, Galah, Gaia-ESO in RAVE. Je dobitnik Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke. Pomaga tudi pri popularizaciji znanosti.