Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

Na lovu za anomalijami v fiziki delcev


prof. dr. Peter Križan, Fakulteta za matematiko in fiziko in Institut Jožef Stefan
moderatorka:
Renata Dacinger

6. oktober 2020, ob 19 uri

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Dogodek v sodelovanju z ZRC SAZUZakonitosti gibanja zvezd v galaksijah in gibanja galaksij v jatah galaksij kažejo na obstoj nam neznane temne snovi, ki je je v vesolju petkrat toliko kot običajne snovi, iz katere smo sestavljeni mi in svet okoli nas. Iskanje delcev temne snovi poteka na več načinov, od iskanja njihovih sledi v detektorjih globoko pod zemljo, preko protonskih trkov v Velikem hadronskem trkalniku LHC v CERNu, pa do preciznih meritev z detektorjem Belle II ob elektronsko-pozitronskem trkalniku SuperKEKB.
Pri poskusih v eksperimentu Belle II iščemo nove delce preko natančnih meritev anomalij, za sedaj nepojasnjenih razlik med lastnostmi treh vrst leptonov, elektronov in njihovih težjih sorodnikov, mionov in leptonov tau. Če bodo natančnejše meritve potrdile prve rezultate študija teh anomalij, bo to pomenilo veliko revolucijo v fiziki osnovnih delcev in nasploh v našem razumevanju narave. Ena od posledic neenakosti med leptoni bi lahko bil obstoj do sedaj neznanih delcev, na primer tako imenovanih leptokvarkov.

Prof. dr. Peter Križan, doktor fizike, profesor na Fakuleti za matematiko in fiziko UL, raziskovalec na IJS, koordinator eksperimenta Belle II v Tsukubi na Japonskem, gostujoči profesor na Univerzi v Nagoji. Raziskovalno področje: fizika osnovnih delcev, predvsem fizika mezonov B in D, poskusi na pospeševalnikih, razvoj novih detektorjev za osnovne delce, razvoj novih metod za slikanje v medicini.