Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

ZmK – Spremenljivo nočno nebo z observatorijem Vere C. Rubin


prof. dr. Andreja Gomboc, UNG
moderator: Maj Valerij, Val 202

27. junij 2021 ob 20h

Grad Khislstein, Kranj
Dogodek v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj.Ljubezen je eno najglobljih človeških čustev. Spremlja nas od otroštva do pozne starosti, od antike do modernih časov. Ljubezen najdemo v najstarejših ohranjenih zapisih, v Bibliji, v besedilih srednjeveških pisarjev, in seveda v sodobnih knjigah in filmih. Skozi tisočletja ni izgubila skrivnosti, šarma, privlačnosti in norosti niti v tej digitalni dobi, ko smo preplavljeni z informacijami.

A kaj je ljubezen? Od kod izvira to čustvo? Smo ljudje edina živa bitja, ki občutijo ljubezen? Lahko ljubezen razložimo z nekaterimi kemičnimi reakcijami v naših možganih? Je ljubezen le trik narave, ali nekakšno višje čustvo?

Na nobeno od teh vprašanj nimamo natančnih odgovorov, vseeno pa so nevroznanost, vedenjska znanost in nekatera druga področja znanosti v zadnjih letih podale vsaj delne odgovore. Danes vemo veliko več kot kdaj koli prej o tem, kaj se dogaja v možganih, ko smo noro zaljubljeni. Razumemo, zakaj naša srca utripajo hitreje, ko vidimo osebo, ki jo imamo radi. Vemo, zakaj se potimo, ko smo v bližini ljubljene osebe, in zakaj se počutimo zaskrbljeno, ko je naša ljubljena oseba ločena od nas. Nekoliko razumemo, kako se v možganih oblikujejo občutki navezanosti. Knjiga, ki je ravnokar izšla pri založbi Springer Nature z naslovom Soul mate biology; science of attachment of love, bralca vodi skozi zapleten labirint genov, beljakovin in možganskih celic, ki sodelujejo v občutkih ljubezni, navezanosti, naklonjenosti, pa tudi pri urejanju spolnega razmnoževanja.

Prof. dr. Andreja Gomboc je redna profesorica za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici. Proučuje plimska raztrganja zvezd v bližini črnih lukenj, izbruhe sevanja gama in dogodke gravitacijskih valov. Je članica več mednarodnih kolaboracij (Vera Rubin Observatory LSST, ENGRAVE, Gaia, THESEUS), prejemnica Zoisovega priznanja, organizatorka prvega simpozija Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji in razstave  Od Zemlje do vesolja v Tivoliju, urednica spletnega Portala v vesolje, predsednica slovenskega tekmovanja v znanju astronomije in sodelavka zavoda Cosmolab.