Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

ZmK – Novejše iz nevroznanosti spomina


prof. dr. Grega Repovš (Filozofska fakulteta, UL)
moderatorka: Renata Dacinger

21. november 2019 ob 19h

Mestna knjižnjica Kranj

Kako stres vpliva na naše pomnenje? Zakaj in kako so spomini na stresne dogodke drugačni? Lahko ustvarjamo lažne spomine, ali zbrišemo neželene? To so nekatera vprašanja, ki jih bomo naslovili na prof. dr. Grega Repovša – v pogovoru z Renato Dacinger.

Prof. dr. Grega Repovš je diplomiral na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, tam tudi magistriral s temo Semantični spomin in vidna pozornost v shizofreniji, doktoriral z nalogo Računski model motenj pozornosti v shizofreniji in se tam tudi zaposlil.
Je ustanovitelj Laboratorija za kognitivno nevroznanost pri Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njegovi osrednji raziskovalni interesi segajo na področje kognitivne nevroznanosti, kjer strmi k povezovanju klasičnih eksperimentalnih kognitivnih raziskav s spoznanji, ki jih omogoča računska znanost in računalniške simulacije, nevroznanost s poudarkom na nevrofiziologiji in modernih metodah slikanja možganov (fMRI, ERP) ter kognitivna nevropsihologija in kognitivna nevropsihiatrija. Podrobneje se posveča raziskovanju pozornosti, delovnega spomina, semantičnega spomina in izvršitvenih sposobnosti ter motenj integracije možganske aktivnosti pri bolnikih s shizofrenijo.