Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

ZmK – Jedrski reaktor v Ljubljani


17. maj 2018 ob 18h

Knjigarna Konzorcij, Ljubljana

V Brinju pri Ljubljani imamo raziskovalni reaktor, v katerem so testirali detektor delcev za pospeševalnik v Cernu, s katerim so odkrili Higgsov bozon. V tem reaktorju lahko od blizu gledamo delujoč reaktor. Med gledalcem in reaktorsko sredico je le 5 metrov debela plast vode, ki hladi reaktor in nas ščiti pred sevanjem.

Gre namreč za majhen raziskovalni reaktor TRIGA. V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja so jih po svetu postavili 66. Leta 1966 je začel obratovati tudi slovenski. Danes jih obratuje le še 14, med njimi pa je naš reaktor najbolje opremljen in na njem se izvaja najbolj bogat raziskovalno-izobraževalni program. V zadnjem letu na njem testirajo piezokristale, ki bi se lahko v vesolju uporabljali za hlajenje satelitov, in obsevajo polimere, s katerimi prekrivajo drsne ploskve umetnih sklepov, večinoma kolkov in kolen, da tako postanejo odpornejši na obrabo.

portrer_luka_snoj
Doc dr. Luka Snoj
je vodja odseka za reaktorsko fiziko in vodja reaktorja TRIGA na IJS, predavatelj reaktorske fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. V svoji karieri je kot raziskovalec in kot ekspert Mednarodne agencije za atomsko energijo obiskal veliko raziskovalnih jedrskih reaktorjev po vsem svetu, od Cadaracha v Franciji pa do Manile na Filipinih in Kinšase v DR Kongo. Fasciniran je nad jedrsko tehnologijo in rad raziskuje obnašanje nevtronov in druge procese v jedrskih reaktorjih. Blizu so mu renesančne vrednote ter meni, da je znanje o miroljubni uporabi jedrske energije potrebno deliti.