Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

Vabilo na Satenine dneve – Zakaj in kako odprta koda bistveno pospešuje znanstveni napredek: fenomen numerične knjižnice SciPy


Satenini dnevi

Janko Slavič

Zakaj in kako odprta koda bistveno pospešuje znanstveni napredek:
fenomen numerične knjižnice SciPy

 

Obveščamo vas, da bomo zaradi trenutnega stanja v Sloveniji  predavanje prof.dr.Janka Slaviča prestavili. O datumu predavanja vas vsekakor pravočasno obvestimo.

 

v četrtek, dne 26.3. od 15:00 – 16:30 na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, v učilnici III/2.

V eni najbolj citiranih znanstvenih revij Nature Methods, so pred nedavnim objavili članek SciPy 1.0: fundamental algorithms for scientific computing in Python, po slovensko SciPy 1.0: temeljni algoritmi za znanstveno računanje v Pythonu. Prispevek predstavlja ogromno, za vsa znanstvena področja uporabno odprtokodno centralno numerično knjižnico, kjer je skoraj 20 let pri razvoju sodelovalo več kot 600 razvijalcev. Edini slovenski predstavnik, ki so ga povabili k soavtorstvu članka, je prof. dr. Janko Slavič, eden mlajših rednih profesorjev na Fakulteti za strojništvo, Univerze v Ljubljani.

Samo v letu 2019 je SciPy iz spleta preneslo več skoraj 20 milijonov uporabnikov; njegov vpliv na različna znanstvena področje je težko izmeriti; uporabljen je bil pri najbolj odmevnih znanstvenih prispevkih v zadnjih dveh letih (slikanje črne luknje M87 in identifikaciji gravitacijskih valov). V zadnjem desetletju je knjižnica imela ogromen vpliv na raziskave velikih podatkov (big-data) in strojnega učenja (47% vseh projektov na temo strojnega učenja na github.com temelji na knjižnici SciPy). Članek je zgolj v 4 tednih od objave na Google Scholar zabeležil več kot 50 citatov in ima velik potencial za še večjo citiranost v prihodnje. Podobno kakor objava v reviji Nature Methods, se bo predavanje osredotočilo na principe, ki so vodili skupnost raziskovalcev knjižnice SciPy; pri tem bomo odgovorili kako in zakaj ima odprta koda bistveni vpliv na znanstveni razvoj.

Dr. Janko Slavič je redni profesor  na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, je član Laboratorija za dinamiko strojev in konstrukcij. V okviru podoktorskega izboraževanja je kot Fulbrightov študent raziskoval na University of Texas at Austin. V okviru pedagoških, znanstvenih in aplikativnih aktivnosti se ukvarja predvsem s področjem strukturne dinamike, to je raziskovanjem dinamike, vibracij in hrupa. Že vrsto let se posveča tudi programiranju in numeričnim metodam v ekosistemu Pythona; je tudi avtor univerzitetnega učbenika: Programiranje in numerične metode v ekosistemu Pythona. Prof. Slavič je tudi član uredniškega odbora znanstvene revije Mechanical Systems and Signal Processing, član priznanih mednarodnih znanstvenih združenj, recenzent v več mednarodnih revijah in znanstvenih časopisih, tajnik Likarjevega sklada ter predsednik Slovenskega društva za mehaniko.

 

Brezplačno udeležbo potrdite do torka, dne 24.3. na naslov: info@satena.org ali preko spletne prijave