Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

Tatinski nanodelci v pljučih


prof. dr. Janez Štrancar, Institut “Jožef Stefan”
moderatorka: Lea Udovč, STA

16. oktober 2018, 19:00

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Dogodek v sodelovanju z ZRC SAZU

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

videolectures

Kaj se v pljučih dogaja, ko vdihnemo v zraku razpršene nanodelce? Ali se pljuča nanje sploh odzovejo? Ali nam lahko kako škodujejo? Za mnoge še ne vemo. Za nekatere pa smo se prav pred kratkim naučili, da bi lahko vsaj lokalno znali neverjetno preprosto prebiti sicer tesno tkivno pregrado in v našem telesu sprožiti razvoj različnih bolezenskih stanj.

Na svetu živi danes preko 47 milijonov ljudi z demenco, ki dobiva razsežnosti epidemije 21. stoletja. Veliko  je znanega o tragičnih posledicah demence, tudi o tem, kaj se v procesu demence dogaja v možganih, manj pa o vzrokih zanjo.  V razgovoru bomo – tudi skozi raziskave na nevrološki kliniki in skozi zgodbe posameznih bolnikov – osvetlili sodobne teorije o vzrokih za demenco. Vprašali se bomo, ali je demenca neobhoden del staranja, ali ima kakšno evolucijsko logiko, predstavili biološke označevalce, ki naznanijo bolezen še pred prvimi znaki, moč in nemoč sodobnega zdravljenja in terapevtske upe za jutri, pa tudi, kaj bi za bolnika in skrbnika morala storiti družba, pa (še) ni.

Prof. dr. Janez Štrancar je raziskovalec na Odseku za fiziko trdne snovi Instituta “Jožef Stefan” in vodja Laboratorija za biofiziko. Diplomiral je iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani leta 1996, doktoriral pa 4 leta pozneje na isti fakulteti. Že med doktoratom se je usmeril v raziskave spreminjanja molekularnih in celičnih struktur živih celic in tkiv zaradi vpliva različnih novih materialov. Zato uporablja različne kombinacije eksperimentalnih tehnik, med zadnjimi je s kolegi v laboratoriju uvedel tudi superločljivo STED mikroskopijo, s katero lahko tudi v živih sistemih v živo opazuje nanomateriale, kar še pred desetimi leti sploh ni bilo tehnično mogoče.