Satena
Slovensko akademsko tehniško-naravoslovno združenje

Nevroznanost in zdravljenje živčnomišičnih boleznidoc. dr. Blaž Koritnik (Nevrološka klinika, UKC)
moderatorka: Mojca Delač

22. januar 2020 ob 19h

Mestna knjižnjica Kranj

Živčnomišične bolezni so skupina redkih bolezni, pri katerih je v ospredju okvara motoričnih nevronov in mišic. Zaradi tega imajo ljudje, ki zbolijo, predvsem težave z gibanjem – ne morejo hoditi, uporabljati rok, težko govorijo, požirajo, tudi težje dihajo. Takšni bolezni sta na primer spinalna mišična atrofija in amiotrofična lateralna skleroza. Napredek nevroznanosti na tem področju je v preteklih desetletjih prispeval znanje o genetskih in bioloških mehanizmih bolezni, v zadnjih letih pa tudi načine, da v te mehanizme posežemo.
Končno so na obzorju učinkovita zdravljenja. To je posledica dobrega sodelovanja med nevroznanstveniki, zdravniki, bolniki in družbo.

Doc. dr. Blaž Koritnik je zdravnik specialist nevrolog, zaposlen na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, na Medicinski fakulteti v Ljubljani pa poučuje nevrologijo. Raziskovalno se ukvarja s funkcijskim slikanjem možganov pri različnih nevrodegenerativnih boleznih, s tega področja je leta 2009 tudi doktoriral. Raziskovalno se je izpopolnjeval na King’s College v Londonu. Pri kliničnem delu se ukvarja predvsem z boleznimi perifernega živčevja in z obolelimi za boleznijo motoričnega nevrona (ALS). Od leta 2012 je predsednik SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost. V okviru društva SiNAPSA je dejaven tudi pri širjenju znanja o pomenu možganov v zdravju in bolezni v širši javnosti.